Vastgoednieuws

 • De Vlaamse Codex Fiscaliteit bepaalt dat de verkooprechten bij verkoop van een onroerend goed, worden vastgesteld op basis van het bedrag van de overeengekomen prijs en de lasten of het bedrag van de overeengekomen tegenprestatie ten laste van de verkrijger. Bij het sluiten van de overeenkomst zullen de verkooprechten onmiddellijk moeten worden voldaan ten laste van de koper.

  Bron: Vastgoedflitsen

  Lees meer

 • Eerst en vooral: Wat is nu een as-builtattest? Met dit attest krijgt de koper de zekerheid dat het gebouw ook werkelijk is gebouwd zoals het oorspronkelijk werd vergund. Het attest kan worden opgemaakt door de architect. Het is niet verplicht, maar is een meerwaarde voor de koper en ook voor de verkoper.

  Bouwovertredingen kunnen geregulariseerd worden, maar erger is het als de overtredingen afgebroken moeten worden. Met een as-builtattest is de koper zeker van zijn stuk.

  Lees meer

 • In Vlaanderen is 74% eigenaar van zijn pand. De anderen huren.

  Volgens vastgoedonderzoeksbureau Stadim zijn er vier factoren die de prijs voor vastgoed in België mee opwaarts bepalen.

  1. Inflatie: Vastgoed heeft reeds bewezen dat het inflatie kan weerstaan, zolang de lonen worden geïndexeerd. Vastgoedbelegeerd willen vaak investeren in iets dat de inflatie volgt of compenseert, zowel op het vlak van huur als verkoopwaarde (indien het om vastgoed gaat).

  2. Koopkracht: Door de toename van tweeverdieners in ons land, is de koopkracht sinds 1983 gestegen met liefst 58% op gezinsniveau.

  3. Intrest: Dankzij de duikvlucht van de hypothecaire intresten, kunnen we tegenwoordig liefst 112% meer lenen dan in de jaren 80. Dat is meer dan het dubbele.

  4. Duurtijd lening: Vroeger bedroegen de termijnen tussen 15 en 20 jaar. Intussen kunnen we lenen tussen de 20 en 25 jaar wat het mogelijk maakt om meer te betalen voor een pand.


  bron: Knack

   

  Lees meer

 • Volgens het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid werden in 2015 ruim 2340 verkavelingsaanvragen goedgekeurd. Dat aantal is gelijklopend met het aantal aanvragen uit 2014. De grootte van de kavels en de huizen wordt wel aanzienlijk kleiner. Een gemiddelde kavel was in de jaren '60 nog 750 vierkante meter groot, terwijl in de jaren '90 de oppervlakte van een kavel gemiddeld 530 vierkante meter bedroeg.

  Ook de grote verkavelingen van vroeger, met soms 20 tot 30 kavels, komen minder voor. De meerderheid van de verkavelingen bevatten op vandaag slechts 1 tot 2 kavels. Ook worden er meer nieuwbouwappartementen gerealiseerd dan nieuwe eengezinswoningen. Daarnaast worden er de laatste jaren ook meer woningen gerenoveerd dan dat er nieuwe woningen gebouwd worden. Ongetwijfeld zit het gunstige btw-regime voor renovaties hier voor iets tussen.


  bron: deredactie.be


  Lees meer


 • In het 1ste trimester van 2017 steeg het aantal vastgoedtransacties met +2,93% in vergelijking met het 4de trimester 2016. Daarmee klokte de Belgische vastgoedindex in het afgelopen trimester af op 128,36 punten, een nieuw record sinds de publicatie van de Notarisbarometer (1ste trimester 2009). Dit resultaat is te danken aan de Vlaamse vastgoedmarkt, waar het aantal transacties steeg met +4,51%. In Brussel en Wallonië was er sprake van een stabilisatie qua activiteit: -0,66% en +0,56%.

   

  De gemiddelde prijs van een woonhuis in ons land daalde het afgelopen trimester met -2,5% en bedroeg 232.184 EUR.
  De gemiddelde prijs van een appartement klokte af op 214.501 EUR. Een daling van -0,12% in vergelijking met het 4de trimester 2016.

  Een bouwgrond kostte het afgelopen trimester gemiddeld 138.471 EUR (daling van -3,04%) en 181,4 EUR/m² (-2,93%).


  bron: notaris.be


  Lees meer

© 2017 ImmoCarine. Alle rechten voorbehouden - Vastgoedmakelaar-bemiddelaar 500748 | BE 0643 424 556 | lid CIB