• Op 22 december 2017 boog de Vlaamse regering zich tijdens de laatste ministerraad over de nakende hervorming van de registratierechten. Er zou 1 globaal tarief komen voor gezinswoningen namelijk 7%.
  Wie een bescheiden woning koopt of zijn nieuwe woning energetisch renoveert, zou een korting krijgen.
  Het voorstel moet nog langs de adviesraden passeren in gestemd worden in het Vlaamse Parlement.

  De bescheiden woning, die niet duurder mag zijn dan 200.000 euro, zou een korting van 5.600 euro opleveren. (Er komt een vrijstelling op de eerste schijf van 80.000).
  Wie binnen de 5 jaar na aankoop zijn woning ingrijpend energetisch renoveert, zou slechts 6% registratierechten betalen en krijgt daar bovenop een vrijstelling van 4800 euro als het om een bescheiden woning gaat. (vrijstelling op de eerste 80.000 euro)
  Met ingrijpende renovatie wordt bedoeld verwarming, luchtcirculatie etc. volledig vervangen en minstens 75% van de buitenschil wordt geïsoleerd.

  Het KI werd sinds 1975 niet meer aangepast en strookt niet meer met de realiteit. Het huidige systeem bepaalt aan de hand van het KI of men voor een gezinswoning klein of groot beschrijf moet betalen.
  Bij deze wil men afstappen van het huidige systeem en tot een eerlijker systeem komen waarbij een bredere groep mensen een eigendom kan aanschaffen.

  Het zou enkel voor gezinswoningen van toepassing zijn, niet voor opbrengsteigendommen of voor vakantiewoningen. Voor deze woningen verandert er  niets en blijft het tarief van 10 % registratie.


  Bron : BIV