Veelgestelde Vragen

Wat als mijn huurder met de noorderzon verdwijnt?

Wanneer de huurder de woning verlaat zonder opzeg of zonder sleutels terug te geven, vormt dit een probleem voor de eigenaar. De huurovereenkomst blijft verder lopen, maar u als eigenaar, kan niet opnieuw verhuren.

In dergelijke situaties raadt men aan een gerechtsdeurwaarder te contacteren die de vaststellingen doet. De eigenaar kan op die manier ook eventuele huurschade recupereren. De gerechtsdeurwaarder stelt het vertrek van de huurder vast en neem de meterstanden op. Vervolgens zal de eigenaar de huurder officieel moeten dagvaarden voor de vrederechter voor ontbinding van het huurcontract en vrijgave van de huurwaarborg.

Indien de wet de mogelijkheid voorziet om op eenvoudig verzoekschrift een procedure in te leiden, is dit een goedkopere manier dan een dagvaarding. Als eigenaar heeft u in de meeste gevallen een attest van woonst van de huurder nodig. Daarom is het raadzaam om een clausule in het huurcontract op te nemen waarin de huurder woonstkeuze doet in het gehuurde goed.

De wijkagent kan vervolgens gecontacteerd worden om vast te stellen dat de huurder de woning effectief heeft verlaten. De eigenaar kan dan een schrapping van de domicilie bekomen.

Is een bod gelijk aan de vraagprijs gelijk aan een verkoop?

Wanneer er een makelaar is ingeschakeld voor een klassieke bemiddelingsopdracht, mag hij enkel feitelijke handelingen stellen. Dit wil zeggen het louter zoeken van kandidaat-kopers.

Het komt voor dat kandidaat-kopers een bod doen aan vraagprijs en vervolgens misnoegd zijn omdat dit niet werd aanvaard door de verkoper. Vaak beroept de koper zich dan op art. 1583 BW dat stelt dat de verkoop rond is als er een akkoord bereikt wordt over prijs en goed.
Wanneer de makelaar bemiddelt zijn er 2 peilers waarbij men rekening moet houden als koper:

1. De opdrachtgever blijft altijd vrij om te kiezen.
2. De geadverteerde prijs is slechts een uitnodiging aan kandidaat-kopers om een bod uit te brengen.  Dit bod moet dan eerst aanvaard worden door de eigenaar alsvorens er een verkoop kan uit voortvloeien.

Het is een ander verhaal als de makelaar met een verkoopsmandaat belast is. In dat geval heeft hij een grotere bevoegdheid. Het afficheren van de vraagprijs op die moment is dan minder vrijblijvend en hij zal voorzichtiger moeten zijn als hij een handtekening plaatst op een bod.

3 tips om na te gaan welk glas er in de ramen zit.

1. Het EPC is een verplicht document voor elke woning die verhuurd of verkocht wordt. Het informeert je over de energiezuinigheid van de woning. In het verslag staat in principe ook het type ramen vermeld.

2. Sinds 2017 staan de kenmerken van het glas ook verplicht gedrukt in de afstandshouder, dat is het latje tussen de twee glasplaten van je raam.

3. Tot slot is er het trucje met de vlam. Houd een vlam voor het raam en bekijk de weerspiegeling. Is die verkleurd? Dan is de kans groot dat het gaat om hoogrendementsglas. De metaalcoating zorgt voor de verkleuring.


Bron: Eandis magazine

© 2017 ImmoCarine. Alle rechten voorbehouden - Vastgoedmakelaar-bemiddelaar 500748 | BE 0643 424 556 | lid CIB | Als erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar onderworpen aan de BIV-plichtenleer